Monthly Archives: Δεκέμβριος 2011

Ανακοίνωση του ΔΣ για τους 33 συναδέλφους

ανακοίνωση ΔΣ για τους 33

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η για την παιδική γιορτή


Οι Σύλλογοι των εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  με την οικονομική στήριξη και τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών σας προσκαλούν στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ που διοργανώνουν την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 11.00 π.μ. στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ του Α.Π.Θ., κτίριο ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ (Διοίκησης). Ώρα προσέλευσης 10.30 πμ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11.00:            Προσφωνήσεις

11.15:            Τελετή Βράβευσης Αριστούχων Μαθητών  και επιτυχόντων σε Α.Ε.Ι –Τ.Ε.Ι.

12.15:            Παιδικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιράζονται τα δώρα στα παιδιά, και παράλληλα, στο φουαγιέ της αίθουσας, θα υπάρχει μπουφές.  Οι Σύλλογοι από κοινού αποφάσισαν, η διανομή των παιδικών δώρων να γίνει αποκλειστικά και μόνο την ημέρα της γιορτής. Τα αδιάθετα δώρα θα δοθούν την επόμενη ημέρα σε κοινωφελή ιδρύματα της πόλης.   Ευχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου μας και στις οικογένειές τους

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Θεσσαλονίκη, 21.12.2011

Τα  Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων

ΕΕΔΙΠ – ΕΤΕΠ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ

ενημέρωση σχετικά με την εφεδρεία και τη συνάντηση με την κα Αντιπρύτανη

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Μετά από τη συνάντηση με την κα Αντιπρύτανη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστο ανησυχητική. 33 συνάδελφοι απειλούνται άμεσα με τοποθέτηση σε εφεδρεία. Το θέμα προέκυψε με τη μετάθεση της ευθύνης λειτουργίας των φοιτητικών εστιών από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο ΑΠΘ. Ο νόμος για την εφεδρεία αναφέρει ότι ο φορέας υποδοχής (το ΑΠΘ στην περίπτωσή μας) πρέπει να θέσει σε καθεστώς εφεδρείας ίδιο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων με αυτούς που θα παραλάβει από τον φορέα που προσχωρεί (φοιτητικές εστίες). Αναφέρει τα εξής κριτήρια για υπαγωγή σε εφεδρεία: σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ), σπουδές (ΥΕ και ΔΕ), προϋπηρεσία (μικρή). Επίσης αναφέρει ότι αν μέχρι 31/12 δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, όλοι οι υπάλληλοι που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου, όπως μας ενημέρωσε η κα Λιάλιου, θα προβεί σε ενέργειες όπως: διατύπωση αιτημάτων προς το υπουργείο (σύμφωνα με αποφάσεις της πρόσφατης συγκλήτου) για εξαίρεση των πανεπιστημίων από την εφεδρεία, για 6μηνη αναβολή της εφαρμογής της ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης 4/11/2011) που προβλέπει την παραλαβή και λειτουργία των φοιτητικών εστιών καθώς και σύνταξη υπομνήματος προς το υπουργείο με ερωτήματα για ασάφειες και ανεπαρκείς προβλέψεις σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ. Επίσης, σε συνεργασία με καθηγητές της Νομικής σχολής του ΑΠΘ θα εξεταστεί η αξιοποίηση νομικών μέσων προκειμένου να αποτραπεί η εφεδρεία των συναδέλφων. Επίσης, επίκειται συνάντηση εκπροσώπων διοικήσεων πανεπιστημίων που εμπλέκονται στο θέμα, με τον κο Αρβανιτόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αύριο (Τετάρτη) το πρωί.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Απαιτούμε από τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) να διαβεβαιώσουν άμεσα, δημόσια και εγγράφως ότι δεν θα βγει κανένας συνάδελφος σε εφεδρεία . Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του ΑΠΘ να διατυπωθεί και ως δικό τους αίτημα. Το αίτημα θα τεθεί και από την αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας μας (ΟΔΠΤΕ) αύριο (Τετάρτη) το απόγευμα, η οποία έχει επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά όμως εκτιμούμε ότι τίποτα συγκεκριμένο και σαφές δεν προκύπτει από τα παραπάνω που να διασφαλίζει τη θέση των 33 συναδέλφων. Ο σύλλογος έχει τοποθετηθεί και έχει διακηρύξει δημόσια ότι δεν θα δεχθούμε καμιά εφεδρεία. Με κάθε μέσο, ενωμένα, οργανωμένα και αποφασιστικά δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί. Με τον πρώτο που θα απειλείται με εφεδρεία θα ξεσηκωθούμε όλοι και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Επίσης στη σύγκλητο καταψηφίσαμε την πρόταση για εξαίρεση των πανεπιστημίων από την εφεδρεία προτείνοντας η θέση της συγκλήτου να είναι η κατάργηση του νόμου για την εφεδρεία συνολικά. Είναι ομόφωνη πεποίθηση του συλλόγου να μην μπει σε λογική περιπτωσιολογίας και διαχωρισμού των εργαζομένων. Τα κριτήρια των νόμων τους, και της τωρινής κυβέρνησης και της προηγούμενης, το μόνο που εξυπηρετούν είναι να οδηγούν στην απόλυση κάθε φορά τον αριθμό των εργαζομένων που τους βολεύει, κατά συνέπεια δεν μπαίνουμε στη λογική να εξετάσουμε αν ο συνάδελφος που απειλείται είναι ΙΔΑΧ ή μόνιμος, ΠΕ ή ΔΕ ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν για να απολύσουν κόσμο.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Σας καλούμε να είστε σε ετοιμότητα. Την Πέμπτη το πρωί έχουμε εκ νέου συνάντηση με την κα Αντιπρύτανη ώστε να αλληλοενημερωθούμε για τυχόν εξελίξεις που θα προκύψουν. Εάν δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί γενική συνέλευση, για να οργανωθούμε σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντίδρασής μας. Η κινητοποίηση της προηγούμενης βδομάδας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια καλή και πετυχημένη πρόβα για το τι θα επακολουθήσει. Αν χρειαστεί, και δέντρο θα στολίσουμε!
για το ΔΣ

Συμβολικός αποκλεισμός κτιρίου Διοίκησης στις 15.12.2011

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Συνημμένη θα βρείτε την απόφαση του ΔΣ για αποκλεισμό του κτηρίου Διοίκησης την ερχόμενη Πέμπτη.

συμβολικός αποκλεισμός 15-12-11

Σας καλούμε να στηρίξετε την απόφαση και να συμβάλετε στην επιτυχή υλοποίησή της.

το ΔΣ

Για την εφαρμοζόμενη περικοπή κατά 10% στις αποδοχές των συμβασιούχων

Συνημμένη θα βρείτε την ανακοίνωση του ΔΣ

ανακοίνωση για περικοπές στους συμβασιουχους

Ψηφίσματα ΔΣ για εκλογές και εργολαβικούς

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Συνημμένες θα βρείτε τις αποφάσεις από την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ για τα θέματα
των εργολαβικών
και
των εκλογών για το 15μελές συμβούλιο διοίκησης

ψηφίσματα αλληλεγγύης για την Ελληνική Χαλυβουργία και την Ελλενιτ

Ψήφισμα συμπαράστασης
για την «Ελληνική Χαλυβουργία»

Οι εργάτες της επιχείρησης «Ελληνική Χαλυβουργία» βρίσκονται ήδη στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας. Η εργοδοσία της επιχείρησης, αφού ξεζούμισε για χρόνια τους εργαζόμενους, σακάτεψε δεκάδες, έβγαλε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, τώρα τους στέλνει στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Προχώρησε στην τρομοκρατική απόλυση 34 εργατών ώστε να τους γονατίσει για να αποδεχθούν την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και την εφαρμογή επιχειρησιακής, με 5ωρη απασχόληση και 40% μείωση των αποδοχών. Απέναντι στην ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργατών να απορρίψουν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας και να κατέβουν σε απεργία, η επιχείρηση απειλεί με άλλες 180 απολύσεις. Οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. δεν έσκυψαν το κεφάλι. Νικούν καθημερινά τον φόβο, την πείνα, τους εκβιασμούς. Στέκουν όρθιοι στην πύλη με την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζόμενων και του απλού κόσμου. Χαιρετίζουμε τη δίκαια απεργιακή κινητοποίηση και δηλώνουμε ότι:

Ο αγώνας τους είναι και δική μας υπόθεση. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων.

Στον αποφασιστικό και υπερήφανο αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» συμπυκνώνονται οι αγωνίες του συνόλου των εργαζομένων μπροστά στην εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις, τη μείωση αποδοχών, την αδυναμία πληρωμής των χαρατσιών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών, την ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας και υγείας.
Συμπυκνώνονται ταυτόχρονα οι έννοιες της αλληλεγγύης, του κοινού μετώπου εργατών, αγροτών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών για το νέο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του ελληνικού λαού.
Τη στήριξη του Συλλόγου μας στην υπόθεση των Χαλυβουργών εκφράζουμε με αυτό το ψήφισμα, με την προσφορά του ποσού των 100 ευρώ στο σωματείο τους και κυρίως με την υπόσχεση να οργανώσουμε την πάλη στο δικό μας μετερίζι, βοηθώντας τον κάθε συνάδελφο να ξεπεράσει τους δικούς του φόβους και αυταπάτες. Γιατί ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στα μονοπώλια είναι πια όρος για την επιβίωσή μας. Γιατί o δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια. Ή εμείς ή αυτοί. Τα ψέματα τελείωσαν.

Ψήφισμα συμπαράστασης
για τους εργαζόμενους της ΕΛΛΕΝΙΤ

Ατσαλωμένοι με τη δύναμη του ενωμένου και αποφασιστικού αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της «TRASTIC – ELLENIT» στη Θεσσαλονίκη παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία.

H επιχείρηση μάλιστα μοίρασε εξώδικα απολύσεων σε όλους τους εργαζόμενους, με μηδενική μάλιστα αποζημίωση, επικαλούμενη ότι οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε ποινικά αδικήματα σε βάρος της επειδή στο πλαίσιο της επίσχεσης που πραγματοποιούν ταυτόχρονα περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και εμποδίζουν την έξοδο εμπορευμάτων. Στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ανυποχώρητοι, συνεχίζουν την επίσχεση που ξεκίνησαν στις 17 Οκτώβρη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από τον Ιούλη, συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου ως όπλο για τη διασφάλιση των χρημάτων τους και απαιτούν από την επιχείρηση να μαζέψει πίσω τα εξώδικα με τις τρομοκρατικές απολύσεις που έστειλε. Απαιτούν από την εργοδοσία να σταματήσει να καταστρατηγεί τη ΣΣΕ και να πάρει μέτρα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Στο πλευρό τους έχουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους άλλων εργοστασίων και κλάδων που επίσης βιώνουν την εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Ο σύλλογός μας συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους με αυτό το ψήφισμα, με την προσφορά του ποσού των 100 ευρώ στο σωματείο τους και κυρίως με την υπόσχεση να οργανώσουμε την πάλη στο δικό μας μετερίζι.

1 Δεκέμβρη: 24ωρη απεργία

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Δεν πρέπει να επιδείξουμε καμιά ανοχή στην συγκυβέρνηση, καμιά ανοχή στη λιτότητα, την κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων, στις απολύσεις και στα χαράτσια, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
H αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σκοπό έχει να εξαθλιώσει και να καθυποτάξει τους εργαζόμενους. Η κατάργηση της μονιμότητας και η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της πολιτικής. Νέες απολύσεις προετοιμάζονται μέσω της κατάργησης των Οργανικών μονάδων. Καταστρατηγούνται δικαιώματα και κατακτήσεις μας, μέσω εγκυκλίων, οι οποίες υποκαθιστούν τους νόμους. Νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, συνοδεύουν τα δυσβάστακτα χαράτσια και τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η καταστροφική για τους εργαζόμενους, για το λαό και τη χώρα πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Γι’ αυτό η ευθύνη είναι όλη δική μας. Φτάνει πια η τρομοκρατία που μας αδρανοποιεί. Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά, μαχητικά ανυποχώρητα. Ο μόνος στόχος πρέπει να είναι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζουν ως υποτακτικοί της Τρόικας οι συνέταιροι στην εξουσία.
Τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κοινωνία ολόκληρη, η ζωή η δική μας και των παιδιών μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν θυσία στα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζιτών και των άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου. Φτάνει πια η λεηλασία. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Ορθώνουμε το ανάστημα μας αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια μας. Για μια δίκαιη κοινωνία, για μια ζωή με δικαιώματα και προοπτική. Για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.
ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ)
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011
Παλεύουμε για την ανατροπή της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής που έχει οδηγήσει το σύνολο των εργαζομένων στην ταπείνωση, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Είναι η ώρα της αντεπίθεσης. Είναι η ώρα της ανατροπής μιας ανελέητης -αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής που όμοια της δεν γνωρίσαμε, και των εγχώριων εκφραστών της με όποιο μανδύα και αν εμφανίζονται.

Όλοι στην απεργία, όλοι στις συγκεντρώσεις και στις πορείες.

Συγκέντρωση στο Εργατικό κέντρο στις 10.30 π.μ.