Monthly Archives: Μάρτιος 2012

Στάση εργασίας 29 Μαρτίου 2012 (από τις 11:30 π.μ. ως τη λήξη της βάρδιας)

2012.03.29 – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, σας καλεί να παρακολουθήσουμε μαζί την παράσταση «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου, την Κυριακή 1 Απριλίου στις 20.00, στο Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης Ροντίδη (Θέατρο ΡΟ, Αριστοτέλους 23, 2ος όροφος). Συνάντηση στις 19:45 έξω από το θέατρο.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε με τη συνάδελφο Μαρία Γιαγκούδη στο e-mail giagkoud@lib.auth.gr έως και την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ώρα 11.00 π.μ.

4ωρη στάση εργασίας για τις 14 Μαρτίου 2012, από τις 08 π.μ. μέχρι τις 12.μ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, με ομόφωνη απόφαση του  προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας για τις 14 Μαρτίου 2012, από τις 08 π.μ. μέχρι τις 12.μ, ημέρα διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και καλεί τα μέλη του στις 8 το πρωί, στο χώρο έξω από το κτήριο της Νομικής για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην εφαρμογή του Ν. 4009/11.

Συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 13.3.2012

Σας καλούμε στην  συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 13.3.2012 στις 9:00 π.μ. στο γραφείο του Συλλόγου μας, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.              Κινητοποίηση με αφορμή τις εκλογές Συμβουλίου Διοίκησης

2.              Aπολογισμός εκδήλωσης για τη μέρα της γυναίκας, έξοδα και 2η δόση ενίσχυσης για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

3.              Eνημέρωση για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας σχετικά με τη μήνυση

4.              Ανακοινώσεις αιτήσεις προτάσεις έλεγχος

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την ανάγκη οργάνωσης των γυναικών στην πάλη, μέσα από τα  σωματεία, αλλά και της πολιτικής συνειδητοποίησή τους, ως μόνο δρόμο που δίνει προοπτική για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος της γυναικείας ανισοτιμίας ανέδειξε σε  μια πλούσια εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Σύλλογος μας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης. Επιλέξαμε να τιμήσουμε την ημέρα της γυναίκας, σε μια εκδήλωση με κεντρικές ομιλήτριες δύο γυναίκες απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας,  αναδεικνύοντας το ξεχωριστό παράδειγμα της ανεκτίμητης συνεισφοράς της Επιτροπής Γυναικών των χαλυβουργών, στο μεγαλειώδη αγώνα τους.

Η Μαρία Δελλή και η Σοφία Ροδίτη, μέλη της Επιτροπής Γυναικών, τόνισαν την ανάγκη να απλωθεί η αλληλεγγύη  στις οικογένειες των χαλυβουργών, να τσακιστεί ο φόβος και η απογοήτευση στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να γίνει κάθε χώρος δουλειάς μια Χαλυβουργία.  Οι γυναίκες είναι σήμερα πρώτες στην ελαστική απασχόληση, στην ανασφάλιστη εργασία, στην ανεργία, στις απολύσεις. Υφίστανται κυρίως εκείνες τις συνέπειες από την έλλειψη ή το κλείσιμο υποδομών για την τρίτη ηλικία, από την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Αναγκάζονται να είναι πάνω από τα παιδιά τους μέχρι τα 30-35 τους χρόνια και μετά – λόγω πάλι έλλειψης υποδομών – πάνω από τα εγγόνια. Βιώνουν όμως πρώτες και τις περικοπές σε Υγεία-Πρόνοια, τη μείωση του ελεύθερου χρόνου –  εκείνες που τον έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όπως όμως σημείωσε η Κ. Τσαλακανίδου, μέλος του ΔΣ του συλλόγου μας, «οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που βιώνουν τις παλαιές αλλά ιδιαίτερα τις νέες μορφές της διπλής καταπίεσης, μπορούν και πρέπει να σηκώνουν τη σημαία του αγώνα», αναδεικνύοντας επίσης, την αναγκαιότητα  να βρουν τα σωματεία τρόπους προκειμένου οι γυναίκες που θέλουν να δράσουν ή που αύριο θα θελήσουν, να μην μένουν μακριά από την ταξική πάλη.

Στη συνέχεια η Ρουάντα Κουλατούνγκα, υποψ. διδάκτορας μας μίλησε για τη θέση της γυναίκας στην πατρίδα της, τη Σρι Λάνκα.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Γ. Κουρμούλης κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις δύο «Χαλυβουργίνες» τους ευχήθηκε καλή δύναμη στον αγώνα που δίνουν για λογαριασμό όλων των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η συνάδελφος Μαρία Γιαγκούδη, από τους συντελεστές της εκδήλωσης, μας απήγγειλε ένα ποίημά της. Με την άδειά της και επειδή το ζήτησαν πολλές παρευρισκόμενες το παραθέτουμε:

A Stone Woman

Την είδα στον τοίχο καρφωμένη ψηλά
μην την αγγίξει  η πόλη και τρομάξει.
Ηταν γεμάτη χαρακιές, πελεκημένη ως το κόκκαλο
μαύρο το αίμα , έτρεχε ωστόσο.
Την προσπέρασα τότε -θυμάμαι- εύκολα
όπως εύκολα προσπερνάμε τις μεγάλες στιγμές.
Την συνάντησα από τότε πολλές φορές  με τα χέρια ανοιχτά,
ν’ ατενίζει το πέλαγος και με πύρινα μάτια.
Τη λένε γυναίκα της υπομονής εγώ όμως τη λέω Stone Woman
όπως λέει και το παλιό παραμύθι για τη γυναίκα που πέτρωσε
στο βράχο περιμένοντας.
Μ.

Παράλληλα με την εκδήλωση υπήρχε πρόγραμμα για τα παιδιά των εργαζομένων με ανάγνωση παραμυθιών, μουσική και  ζωγραφική. Το κολάζ που δημιούργησαν τα παιδιά θα σταλεί στα παιδιά των χαλυβουργών.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τις συναδέλφους που συνεισέφεραν στον μπουφέ και στη φιλοξενία των προσκεκλημένων

Η ομιλήτρια (ΟΓΕ)

Η εκπρόσωπος της ΟΓΕ Γ. Τριανταφύλλου

 

Ομιλήτριες χαλυβουργών

Η Σοφία Ροδίτη και η Μαρία Δελλή, μέλη της Επιτροπής Γυναικών Χαλυβουργών. Συντονίζει η συναδέλφισσα Μ. Γιαγκούδη.

 

ομιλήτρια απο Σρι Λανκα

Η Ρουάντα Κουλατούνγκα

 

άποψη εκδήλωσης

 

άποψη εκδήλωσης

 

απασχόληση για παιδιά

Απασχόληση για τα παιδιά κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης

Εκδήλωση του Συλλόγου αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας

Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, σας προσκαλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και ώρα 11 π.μ. στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, με κεντρική ομιλήτρια τη Μ. Δελλή από την Επιτροπή Γυναικών του Σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Παράλληλα θα υπάρχει πρόγραμμα απασχόλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών (εργαστήρια ζωγραφικής, μουσική, ανάγνωση παραμυθιών κ.ά.).

Στο τέλος της εκδήλωσης θα κεραστούν μικροί και μεγάλοι.