Monthly Archives: Μάρτιος 2013

Έκτακτη Γενική Συνέλευση 1 Απρίλη 2013

Αρ. Πρωτ. 105                                                                                  Θεσσαλονίκη 28—3 -2013                                                                                                   Προς   Τα  μέλη του Συλλόγου

Συνάδελφισσες και Συνάδελφοι,

Σας καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 1 Απρίλη 2013, στις 09.30 π.μ. στην αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης  με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.     Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της διαθεσιμότητας. 2.  Συζήτηση – απόφαση για την εκπροσώπηση του Διοικητικού Προσωπικού στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου και τη   Σύγκλητο. 3. Άλλα τρέχοντα θέματα

         Λόγω της κρισιμότητας των θεμάτων και της ανάγκης για την ύπαρξη απαρτίας καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραστούν στη συνέλευση .

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Κουρμούλης Σάββας Παπαδόπουλος

Ανακοίνωση για το θέμα των αργιών (ν.4093/12)

ΑΠ 104 Θεσσαλονίκη, 27.3.2013

Με αφορμή τους συναδέλφους που τέθηκαν σε αργία σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4093/12: Το ΔΣ του συλλόγου καταγγέλλει ως απαράδεκτο τον συγκεκριμένο νόμο, με πρόβλεψη του οποίου βαφτίζονται συλλήβδην εκατοντάδες εργαζόμενοι ως επίορκοι πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ή δικαστική διαδικασία που θα το αποδεικνύει. Καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου αφού αρκεί η απαγγελία κατηγορίας για να εμπλακεί ένας εργαζόμενος σε καταστάσεις που απειλούν την εργασιακή υπόσταση, την αξιοπρέπεια, ακόμα και την επιβίωσή του. Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για μια ατυχή πρόβλεψη (ειδικά όταν ο συντάκτης είναι καθηγητής συνταγματολόγος) αλλά έχει συγκεκριμένη στόχευση. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, όμως επειδή ο αριθμός τους δεν φτάνει βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, διευρύνει τα όρια για να συμπεριλάβει στο σχέδιο απολύσεων όλο και περισσότερους υπαλλήλους. Μακριά από λαϊκισμούς και κιτρινισμούς, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία υποθέσεων διαφορετικών μεταξύ τους (αυτό είναι αρμοδιότητα πειθαρχικού ή δικαστικού οργάνου), απαιτούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου συνολικά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «καταδίκασε» 80 συναδέλφους σε εκδίωξη από το πανεπιστήμιο, με την «κατηγορία» ότι ήταν ΙΔΑΧ ΔΕ. Και έπεται συνέχεια…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Κουρμούλης          Σάββας Παπαδόπουλος

ΠΑΜΕ θέατρο

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ο σύλλογός μας σας κοινοποιεί πρόσκληση του ΠΑΜΕ για να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση της «Λαϊκής Καλλιτεχνικής Συμμαχίας» «Το φως που (πάντα) καίει», βασισμένο στο έργο του Κώστα Βάρναλη, σε διασκευή από τον Βασίλη Κολοβό (με τον ίδιο να υποδύεται τον Μώμο).  Για την παράσταση της Κυριακής 7 Απρίλη (8:30 μμ, θέατρο Μελίνα Μερκούρη, Καλαμαριά) εξασφαλίστηκαν 30 εισιτήρια, τα οποία θα μπορούν να πάρουν όσοι ενδιαφέρονται, από αύριο και μέχρι την Παρασκευή 5 Απρίλη  από το γραφείο της ειδ. γραμ. του Συλλόγου, Κ. Τσαλακανίδου (8:30πμ-3:00μμ, Εγνατία 152, 6ος όροφος, τηλ. 2310.991148). Για το ΔΣ του Συλλόγου

Συνεδρίαση Δ.Σ. (26.3.2013, 9:30 π.μ.)

Ημερήσια Διάταξη

1.    Προγραμματισμός της δράσης του Συλλόγου για το θέμα της διαθεσιμότητας

2.    Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για όλα τα τρέχοντα και εκκρεμή θέματα

3.    Συνάδελφοι που τέθηκαν σε αργία

4.    Ανακοινώσεις – αιτήσεις – προτάσεις –  έλεγχος

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη διαθεσιμότητα

Θεσσαλονίκη 13-3-2013                                               Αρ. Πρωτ. 99

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα προκειμένου να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΑΠΘ απορρίφθηκε για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η φάση των αιτήσεων για μετάταξη που κλήθηκαν να συμπληρώσουν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο «πρόγραμμα κινητικότητας» του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το 10% των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ διώχνεται από το πανεπιστήμιο μέσα στις επόμενες μέρες. Η αναλογία διδασκόντων – φοιτητών προς υπαλλήλους που διαμορφώνεται είναι δραματικά μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα. Το ΑΠΘ λοιπόν δέχεται άλλο ένα σοβαρότατο πλήγμα που απειλεί τη λειτουργία του αφού στερείται από έναν τόσο μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων υπαλλήλων ενώ οι συνάδελφοι εξωθούνται σε ένα καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και αβεβαιότητας.

Βασικός υπεύθυνος για όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων και ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αφού λεηλάτησαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας, αφού καρατόμησαν τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, έβαλαν στο στόχαστρο τους και την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση: Με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση με συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και καταργήσεις τμημάτων και βέβαια με μαζικές απολύσεις συναδέλφων. Στόχος τους να μικρύνει το δημόσιο ώστε στο κενό που  θα μείνει να εμφανιστούν στη συνέχεια για να το καλύψουν, με το αζημίωτο πάντα, εργολάβοι και επιχειρηματίες. Και το σχέδιό τους δεν σταματάει εδώ. Ήδη μιλάνε για χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2013, με την παιδεία να είναι ξανά μπροστά στη σειρά.

Ο σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό των συναδέλφων. Οργάνωσε κινητοποιήσεις, προσπάθησε και κατάφερε να βάλει εμπόδια σε διάφορες φάσεις της εφαρμογής του νόμου, συγκρότησε επιτροπή, υποστήριξε έμπρακτα και υλικά τη δικαστική διεκδίκηση. Δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει το διώξιμο των συναδέλφων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει και απολογισμός και αυτοκριτική. Πρώτα από το ΔΣ αλλά και από τον κάθε συνάδελφο – που είτε συμμετείχε είτε πολύ περισσότερο απείχε από αυτό τον αγώνα. Το ίδιο και από τους υπόλοιπους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και από τους υπόλοιπους αδελφούς συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Αυτοκριτική και απολογισμό θα πρέπει να κάνει και η διοίκηση του πανεπιστημίου (πρυτανεία, σύγκλητος, συμβούλιο) ώστε να δοθεί μια απάντηση για το αν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια υπεράσπισης των εργαζομένων. Ώστε την επόμενη φορά (αν και όποτε έρθει) να δείξει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, να αντιδράσει δυναμικά και άμεσα. Να χρησιμοποιήσει το όπλο της αναστολής λειτουργίας, της απειλής παραίτησης, να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων. Να μην περιοριστεί στην ανταλλαγή επιστολών και στην έκδοση ψηφισμάτων και ανακοινώσεων, να μην εφησυχάζει και καθησυχάζει με ψεύτικες υποσχέσεις κυβερνώντων.

Δεν αποχαιρετούμε σήμερα τους συναδέλφους. Η κοινή προσπάθειά μας για να μπλοκαριστεί η εκδίωξή τους δεν τέλειωσε. Πόσο μάλλον που έχουμε δεθεί μαζί τους από τα χρόνια δουλειάς, από κοινές αγωνίες και αγώνες. Δίνουμε ραντεβού στους αγώνες που έρχονται. Τους καλούμε να μετουσιώσουν αυτή την εμπειρία σε πείρα και να γίνουν οι μπροστάρηδες στην οργάνωση των εργαζομένων σε όποιον εργασιακό χώρο κι αν βρίσκονται.

  • Όχι στις απολύσεις των εργαζομένων
  • Όχι στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

                                                                          Από το Δ.Σ.

                                              Του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Α.

14/03/13 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ. 100

                                                                                                             Θεσσαλονίκη, 12/03/2013

                                                                                                             Προς τα μέλη του συλλόγου

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων (με δεδομένη πλέον την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τους συναδέλφους που εντάχθηκαν στη διαθεσιμότητα) το ΔΣ του συλλόγου συνεδρίασε και αποφάσισε:

Στάση εργασίας για την Πέμπτη 14/03/13 από τις 11πμ έως 3μμ.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο διοίκησης από τις 11πμ έως 1μμ.
  • Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα τελετών στη 1μμ. Θα ακολουθήσει γενική συνέλευση του συλλόγου.

H Δικαιοσύνη ευθυγραμμίστηκε με πολιτικές σκοπιμότητες, αποκάλυψε το έτσι κι αλλιώς ταξικό της πρόσωπο. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου, αν και το ίδρυμα στερείται το 1/10 του ήδη ελάχιστου προσωπικού του, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Εμείς οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την κατάσταση. Θα ήταν απαράδεκτο να μην υπερασπίσουμε τους συναδέλφους, να μην τους συμπαρασταθούμε ακόμα και τώρα. Άνθρωποι με τους οποίους εργαστήκαμε σε διπλανά γραφεία, δεθήκαμε, αγωνιστήκαμε μαζί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να φύγουν «αθόρυβα». Όχι μόνο γιατί είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που διώχνονται. Αλλά γιατί αύριο έρχεται η σειρά όλων μας.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Να νεκρώσουν οι διοικητικές υπηρεσίες, να πλημμυρίσει με εργαζόμενους η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η συνέλευση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Κουρμούλης                         Σάββας Παπαδόπουλος

συνεδρίαση ΔΣ 12.3.2013

Αρ. Πρωτ.

                                                                                                             Θεσσαλονίκη, 11.3.2013

                                                                                                             Προς τα μέλη του ΔΣ

 Πρόσκληση

Σας καλούμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Tρίτη 12.3.2013 στις 9:30 π.μ. στο γραφείο του Συλλόγου, με θέμα:

1.    Eξελίξεις στο θέμα της διαθεσιμότητας και του σχεδίου Αθηνά

2.    Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης

3.    Ανακοινώσεις – αιτήσεις – προτάσεις –  έλεγχος

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Κουρμούλης                            Σάββας Παπαδόπουλος

 

Ενημερωτική συνάντηση

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Σας καλούμε στην ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 στις 14.30 στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου με μόνο θέμα τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Την ενημέρωση θα κάνει ο καθηγητής Αρις Καζάκος και θα απαντηθούν ερωτήματα των ενδιαφερομένων συναδέλφων.

Η επιτροπή δικαστικού αγώνα

στάση εργασίας 5.3.2013

Αρ. Πρωτ. 93

Θεσσαλονίκη, 5—3-2013

Προς τα μέλη του Συλλόγου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας σας καλεί να πάρετε μέρος στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδίας μας για την Τρίτη 5-3-2013, από τις 12 μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου και να παρευρεθείτε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στις 12.μ. στο Λευκό Πύργο με πρωτοβουλία των φορέων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας και να διατρανώσουμε από κοινού την αντίθεση μας στην προωθούμενη εφαρμογή του «σχεδίου Αθηνά».

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, στο όνομα του όντως αναγκαίου εξορθολογισμού, υλοποιούν με συνέπεια το καταστροφικό για τα δημόσια ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έργο τους, όπως αυτό έχει δρομολογηθεί με τους νόμους 4009/11 και 4076/12, με ενδιάμεσα στάδια την υποβάθμιση τους και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με τελικό στόχο την αποτίναξη των οικονομικών βαρών της λειτουργίας τους από το κράτος και την προϊούσα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά προωθείται το σχέδιο Αθηνά το οποίο θα εκτυλιχτεί σε διάφορα στάδια τα επόμενα χρόνια. Ήδη το πρώτο κείμενο του σχεδίου που δόθηκε εδώ και λίγες μέρες για διαβούλευση, αποτελεί το προοίμιο αυτής της πολιτικής επιφέροντας πλήγματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλήρης αποδυνάμωση ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ιδρύματα της χώρας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο οδηγείται στην ουσιαστική κατάργηση του, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια χωρίς καμιά λογική. Οι συνέπειες για το εν λόγω ίδρυμα είναι τραγικές, δεδομένου ότι καταργούνται ή μετακινούνται σε άλλες πόλεις τα 13 από τα 25 τμήματα του, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το ξεσπίτωμα χιλιάδων φοιτητών – δηλαδή την αδυναμία τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους – αλλά και εκατοντάδων υπαλλήλων και διδασκόντων.

Για αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η συστράτευση όλων μας σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε αυτήν την λαίλαπα και να βάλουμε φραγμούς στα σχέδια τους.

Ο ΑΓΏΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΜΑΚΡΎΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΏΡΗΤΟΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΌ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Κουρμούλης Σάββας Παπαδόπουλος