Monthly Archives: Οκτώβριος 2014

24.10.2014: Γεν. Συνέλευση

πρόσκληση εδώ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Αρ. Πρωτ. 65

                                                                                                             Θεσσαλονίκη, 13/10/2014

                                                                                                             Προς:

                                                                                                             – Την Πρυτανεία του ΑΠΘ

                                                                                                             – Τη Σύγκλητο

Ανακοίνωση

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού επιθυμεί να ενημερώσει τη Σύγκλητο και την ακαδημαϊκή κοινότητα για τα εξής:

Ο Σύλλογός μας απευθύνεται στη Σύγκλητο υλοποιώντας αποφάσεις των οργάνων του (ΔΣ ή ΓΣ). Η θεματολογία της όποιας παρέμβασης καθώς και η αντιπροσωπεία που προσέρχεται στη συνεδρίαση καθορίζεται από τις εν λόγω αποφάσεις. Η παρουσία μας κατά τη συνεδρίαση της συγκλήτου είναι συγκροτημένη, πειθαρχημένη και ποτέ δεν υπερβαίνει τα πλαίσια των αποφάσεων μας.

Σε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της εκπροσώπησής μας στη σύγκλητο. Αφού εξηγήσαμε τη στάση μας για τη μη ανάδειξη (σύμφωνα με τον Ν. 4009/11) εκπροσώπου, πήραμε τη διαβεβαίωση ότι οποτεδήποτε περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη θέμα που αφορά στους Διοικητικούς Υπαλλήλους θα λαμβάνουμε πρόσκληση για τη συνεδρίαση.

Η πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου (2895/8-10-2014) καθορίζει ένα ασφυκτικό και μη λειτουργικό πλαίσιο παρεμβάσεων των συλλογικών οργάνων στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου. Σε κάθε περίπτωση, με την εφαρμογή τέτοιων περιορισμών χάνουμε όλοι:

  • Τα μέλη της Συγκλήτου, ως προς τη σαφήνεια και τη λεπτομέρεια της εικόνας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας.
  • Τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου μας, ως προς τη δυνατότητα να απευθύνονται προς το κορυφαίο σώμα διοίκησης.
  • Η ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού εμπεδώνεται η αλλαγή λειτουργίας της Συγκλήτου, σε αντιδημοκρατική, αντιδραστική κατεύθυνση.

Καλούμε τη Σύγκλητο να ανακαλέσει την απόφαση αυτή. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, κινείται με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών του. Έτσι αποφασίζεται και η (de facto) παρουσία μας στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου ή η απουσία μας από αυτές.

Για το ΔΣ

                                    Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

                         Γιάννης Κουρμούλης                Νίκος Γρηγοριάδης

Σχετικά με τα γεγονότα στο κτίριο Διοίκησης την Τετάρτη 8/10/2014

Αρ. Πρωτ. 64

                                                                                                             Θεσσαλονίκη, 12/10/2014

                                                                                                             Προς:

                                                                                                             – Την Πρυτανεία του ΑΠΘ

                                                                                                             – Τη Σύγκλητο

                                                                                                             Κοινοποίηση:

                                                                                                             Στα μέλη του Συλλόγου

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σχετικά με τα γεγονότα στο κτήριο Διοίκησης την Τετάρτη 8/10/2014

            Όπως ενημέρωσε τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με ηλεκτρονικό μήνυμα, η Πρυτανεία αποφάσισε την Τετάρτη 8/10/2014 να λάβει τα – κατά την εκτίμησή τους – «κατάλληλα μέτρα προφύλαξης», προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο ομάδας φοιτητών στην αίθουσα της Συγκλήτου.

Τα «κατάλληλα» αυτά μέτρα περιλάμβαναν όχι μόνο το κλείσιμο όλων των  εισόδων-εξόδων (εξαιρουμένης μόνο της μικρής θύρας του θυρωρείου) του κτιρίου Διοίκησης και το κατέβασμα όλων των ρολών, αλλά ακόμα και το κλείδωμα των εσωτερικών σιδερένιων θυρών που βρίσκονται στο κλιμακοστάσιο μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου και μεταξύ 6ου και 7ου ορόφου. Παράλληλα, ήδη από την προηγούμενη μέρα (από κάποια ώρα κι έπειτα), είχε αποκλειστεί η πρόσβαση στα γραφεία της Πρυτανείας στον 7ο όροφο και σε όποιον προσπαθούσε να τα προσεγγίσει χρησιμοποιώντας το – μοναδικό, εδώ και καιρό, σε λειτουργία – ασανσέρ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η πρόσβαση αποκλειόταν ακόμα και σε όσους – από γραφεία άλλων ορόφων – προσπαθούσαν προσεγγίσουν τον 7ο όροφο για υπηρεσιακούς λόγους. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, αυτά τα «κατάλληλα» μέτρα προφύλαξης δημιούργησαν έντονο αίσθημα δυσφορίας σε αρκετούς εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτα δικαιολογημένη αγωνία τους καθώς αν εκείνη την ημέρα συνέβαινε οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό (όπως: πυρκαγιά, σεισμός κ.λπ.) η προσπάθεια εγκατάλειψης του κτιρίου θα κατέληγε σε τραγωδία.

Μέλη του ΔΣ την ίδια μέρα ήρθαν σε επαφή με τον κ. Λαόπουλο, υπεύθυνο Αναπληρωτή Πρύτανη και έκαναν στη συνέχεια παράσταση στη Σύγκλητο προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Σαν απάντηση έλαβαν μία «αγανάκτηση» για τη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου.

Κατόπιν αυτών, το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, στη συνεδρίασή του που πραγματοποίησε την Παρασκευή 10/10/2014, αποφάσισε:

(α) Με το παρόν υπόμνημα, να αιτηθεί  από την Πρυτανεία να ακολουθεί στο εξής όλους τους κανόνες ασφαλείας, τουλάχιστον όπως αυτοί περιγράφονται στο «Σχέδιο Ασφαλείας Εγκαταστάσεων», το οποίο αναμφίβολα πρέπει να υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία.

(β) Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο φαινόμενο επαναληφθεί, να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου να απέχουν από τα καθήκοντά τους έως ότου  αποκατασταθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

(γ) Να ζητήσει από τις Πρυτανικές Αρχές να λύσουν άμεσα το χρόνιο πρόβλημα του κτιρίου Διοίκησης της μη λειτουργίας των δύο εκ των τριών ανελκυστήρων (το οποίο παρέλαβαν από τις προηγούμενες Πρυτανικές Αρχές). Σημειώνεται ότι αρκετές φορές υπήρξε το φαινόμενο να είναι εκτός λειτουργίας και ο τρίτος ανελκυστήρας με συνέπεια να μην υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, εγκύους, ή πρόσωπα με άλλους ιατρικούς λόγους.

(δ) Αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω επιφυλάσσεται να απευθυνθεί και σε όποιον άλλον θεσμικά υπεύθυνο φορέα προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους.

Για το ΔΣ

                                    Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

                         Γιάννης Κουρμούλης                Νίκος Γρηγοριάδης

20/10/2014: Στάση εργασίας – Αντιφασιστική εκδήλωση

Συνάδελφοι ,

125 συνάδελφοί μας, ζουν εδώ και ένα χρόνο με το φόβο της απόλυσης. Πολλοί ακόμη έζησαν με αυτό τον φόβο για αρκετούς μήνες. Πριν ένα χρόνο ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να απαιτήσουμε να μην απολυθεί κανένας. Ήταν περίπου τέτοια εποχή όταν χάσαμε τη συνάδελφο σε διαθεσιμότητα Ξανθούλα Λαζαρίδου. Μετά την πολύμηνη απεργία καταφέραμε να προκηρυχθεί κινητικότητα για τους περισσότερους. Οι διαδικασίες καθυστερούν και η αγωνία των συναδέλφων μας τους τσακίζει κάθε μέρα. Σχεδόν για 15 από τους συναδέλφους μας στο ΑΠΘ και για 400 συνολικά στα ελληνικά ΑΕΙ δεν υπάρχουν θέσεις στην κινητικότητα και ο κίνδυνος της απόλυσης είναι ορατός. Και ενώ το ΑΠΘ υπολειτουργεί λόγω της υποστελέχωσης που αναγνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι, ταυτόχρονα μας ζητούν να προχωρήσουμε στις διαδικασίες αξιολόγησης-προγραφής του 15% του προσωπικού. Την ίδια ώρα οι εταιρείες και οι εργολάβοι όχι μόνο εκμεταλλεύονται σκληρά συναδέλφους που δουλεύουν δίπλα μας, όχι μόνο  λυμαίνονται και άλλες υπηρεσίες αλλά και γίνονται αφορμή για νέες επιθέσεις στο πανεπιστήμιο.

Το ΔΣ προκηρύσσει στάση εργασίας για τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 από τις 12:30 μμ έως το τέλος της βάρδιας.
Απαιτούμε
Καμιά διαθεσιμότητα – καμιά απόλυση
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Κατάργηση της αξιολόγησης-αφορμής για νέες απολύσεις

Στη διάρκεια της στάσης με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και μπροστά στην επέτειο του αντιφασιστικού ΟΧΙ του λαού μας
ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης,
αφιερωμένη στη μνήμη της συναδέλφου Ξανθούλας Λαζαρίδου,
με θέμα:
«Χθες και σήμερα: Οι ιστορικές και κοινωνικές ρίζες του φασισμού»
και ομιλητή
τον Γιώργο Μαργαρίτη , καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.

Την αφίσα για την αντιφασιστική εκδήλωση μπορείτε να την βρείτε εδώ:

αφίσα αντιφασιστικής εκδήλωσης

3.10.2014: Γενική Συνέλευση

62 – 3.10.2014-ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ