Monthly Archives: Μάιος 2017

20-21/5/2017 Εκδρομή σε Δίστομο-Δελφούς-Γαλαξίδι

Σάββατο 20 Μαΐου
7:30 Συγκέντρωση στο Ταχυδρομείο ΑΠΘ
7:45 Αναχώρηση με λεωφορείο του ΑΠΘ
Θα γίνουν μερικές μικρές στάσεις και μία μεγάλη για φαγητό γύρω στη 1:00-3:00 μμ, είτε στον Ελαιώνα, με θέα στο Δελφικό τοπίο, είτε μέσα στην Άμφισσα
4:00 τακτοποίηση στο ξενοδοχείο
4:45 αναχώρηση για το μαρτυρικό Δίστομο, επίσκεψη στο μουσείο του ολοκαυτώματος
(ξενάγηση από μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΑΠΘ και τον υπεύθυνο του μουσείου)
7:30 περίπου επιστροφή στο ξενοδοχείο στους Δελφούς
Ελεύθερο πρόγραμμα στους Δελφούς
Κυριακή 21 Μαΐου
8:00 Πρωινό
9:15 check out  και αναχώρηση από το ξενοδοχείο
9:30 Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο των Δελφών από ξεναγό
12:00 Αναχώρηση για Γαλαξίδι
Ελεύθερος χρόνος στο γραφικό Γαλαξίδι για φαγητό, περίπατο, καφέ
5.00 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη
21:00 άφιξη στη Θεσσαλονίκη

17/5/2017 Συμμετοχή στη γενική απεργία

8.5.2017 Συμμετοχή σε ημερίδα του Γραφ. Πολιτ. Προστ. ΑΠΘ για την αντισεισμική προστασία

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα τη σεισμική προστασία, την ερχόμενη Τετάρτη. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα όργανα του Συλλόγου μας (ΓΣ και ΔΣ). Η ημερίδα διοργανώνεται με σκοπό την πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και παροχή  οδηγιών οπότε θα ήταν χρήσιμο να την παρακολουθήσουμε όσοι μπρούμε. Συνημμένη θα βρείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της Ημερίδας, όπως μας διαβιβάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης.

​για το ΔΣ

​ο Πρόερδος
​Γ. Κουρμούλης

26.4.2017 Συλλυπητήρια για απώλεια συναδέλφου

ΨΗΦΙΣΜΑ

Μετά τη θλιβερή είδηση (για την οποία ενημερωθήκαμε με μεγάλη καθυστέρηση), του θανάτου  του  συναδέλφου ΝΟΥΝΗ ΠΑΥΛΟΥ, που εργαζόταν στο Τεχνικό Συνεργείο, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

1.5.2017 Εργατική Πρωτομαγιά

Με αφορμή την 1η Μάη εκατοντάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις (βλ. εδώ)

Η ίδια διακήρυξη έχει συνυπογραφεί από συνδικαλιστικές ενώσεις των Βαλκανίων (βλ. Εδώ)
και διαβάστηκε στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις όλων των συνδικάτων από όλες τις χώρες που συνυπογράφουν.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας στην προηγούμενη συνεδρίασή του ενέκρινε επίσης την ίδια διακήρυξη.

28.4.2017 Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά Προβολή του ντοκιμαντέρ Ludlow

53. Κάλεσμα για εκδήλωση – Επέτειος Πρωτομαγιάς

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το ΔΣ αποφάσισε να τιμήσει τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ  «Ludlow: Οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»,  την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 και ώρα 1.00 μμ στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Μετά την προβολή θα μιλήσουν με αφορμή το ντοκιμαντέρ, η Περσεφόνη Τσαλίκη, καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Μαρία Καβάλα, ιστορικός, και ο Γιάννης Κουρμούλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ & μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων εργατών: αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που μαζί με χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Ludlow, παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή και το δίκιο τους. Η εξέγερση του Ludlow εντάσσεται στους αιματηρούς αγώνες του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα που επέβαλαν τελικά την καθιέρωση του οκταώρου. Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί ως το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ της ενότητας Καταγραφή Μνήμης στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενώ έχει τιμηθεί και με το Βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες».
Συνάδελφοι, Σας καλούμε να συμμετάσχετε όλοι στην εκδήλωση. Τιμάμε τους αλύγιστους που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματά μας, εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από την ιστορία.
• Επίσης Συμμετέχουμε μαζικά στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 (ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ) και στο Άγαλμα του Βενιζέλου (ΠΑΜΕ) στις 10:00.

11-4-2017 Γενική Συνέλευση

52- 11.4.2017-ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

σας καλούμε την Τρίτη 11-4-2017 και ώρα 12:30 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση. Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δείτε τη συνημμένη πρόσκληση.

Για το ΔΣ

10/4/2017 Παρέμβαση στη Σύγκλητο για τους συμβασιούχους

10/4/2017 Συνάντηση με συμβασιούχους

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το ΔΣ καλεί όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους που εργάζονται σε υπηρεσίες του ΑΠΘ τη Δευτέρα 10/4 στις 3:30 μμ στο αμφιθέατρο​ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση – αποτίμηση της προχθεσινής στάσης εργασίας και της συνάντησης με τον α. Πρύτανη και να αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Όποια κινητοποίηση προκρίνουμε, μπορεί να προταθεί ώστε να γίνει απόφαση της ΓΣ (που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11/4). Παράκληση να ενημερωθούν και οι συνάδελφοι που δεν είναι μέλη της λίστας / του συλλόγου.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος
Γ. Κουρμούλης

3.4.2017 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Μετά  την τελευταία απόφαση του ΕΛΚΕ ΑΠΘ για οριζόντια μείωση των αποδοχών των «συμβασιούχων έργου» κατά 6%, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αποφάσισε την προκήρυξη 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας για τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 από τις 11 πμ έως τις 3 μμ. Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους που καλύπτει ο Σύλλογος (μόνιμους, ΙΔΑΧ και συμβασιούχους), να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο Διοίκησης, από την έναρξη της στάσης εργασίας.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ευάλωτη και επισφαλής είναι αυτή η εργασιακή σχέση, από την οποία άλλοι από εμάς έχουν “περάσει” στο παρελθόν και άλλοι την υφίστανται σήμερα. Διαλύεται η αυταπάτη ότι η λύση αυτή επιλέγεται για να εξασφαλιστούν ευέλικτα οι ανάγκες του Πανεπιστημίου για τη λειτουργία του και του εργαζόμενου για δουλειά. Η λύση αυτή εξυπηρετεί τον εργοδότη ώστε να απαλλάσσεται από τις συλλογικές συμβάσεις, την αποζημίωση απόλυσης, τις άδειες λοχείας, τοκετού, ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος, το σταθερό ωράριο και την αποζημίωση υπερωριακής εργασίας. Κυρίως του εξασφαλίζει ότι, όταν μειωθούν τα κέρδη του, μπορεί πιο εύκολα να απαλλάσσεται από τον ίδιο τον εργαζόμενο. Μόνο η αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας (που πραγματικά υφίσταται, αλλά αποκρύπτεται) μπορεί να εξασφαλίσει για τους/τις συμβασιούχους που εργάζονται εδώ και χρόνια στο ΑΠΘ τις θέσεις εργασίας τους και τα όποια δικαιώματα έχουν εναπομείνει από την εργατική νομοθεσία.

Απαιτούμε:
• Να μη γίνει καμιά μείωση μισθού στους εργαζόμενους με «σύμβαση έργου »
• Να γίνει ανάκληση των απολύσεων των έμμισθων φοιτητών  από το ΚΗΔ
• Άμεση καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΛΚΕ ΑΠΘ για το 2017
• Άμεση μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

45. ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΥ