ενημέρωση σχετικά με την εφεδρεία και τη συνάντηση με την κα Αντιπρύτανη

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Μετά από τη συνάντηση με την κα Αντιπρύτανη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστο ανησυχητική. 33 συνάδελφοι απειλούνται άμεσα με τοποθέτηση σε εφεδρεία. Το θέμα προέκυψε με τη μετάθεση της ευθύνης λειτουργίας των φοιτητικών εστιών από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο ΑΠΘ. Ο νόμος για την εφεδρεία αναφέρει ότι ο φορέας υποδοχής (το ΑΠΘ στην περίπτωσή μας) πρέπει να θέσει σε καθεστώς εφεδρείας ίδιο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων με αυτούς που θα παραλάβει από τον φορέα που προσχωρεί (φοιτητικές εστίες). Αναφέρει τα εξής κριτήρια για υπαγωγή σε εφεδρεία: σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ), σπουδές (ΥΕ και ΔΕ), προϋπηρεσία (μικρή). Επίσης αναφέρει ότι αν μέχρι 31/12 δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, όλοι οι υπάλληλοι που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου, όπως μας ενημέρωσε η κα Λιάλιου, θα προβεί σε ενέργειες όπως: διατύπωση αιτημάτων προς το υπουργείο (σύμφωνα με αποφάσεις της πρόσφατης συγκλήτου) για εξαίρεση των πανεπιστημίων από την εφεδρεία, για 6μηνη αναβολή της εφαρμογής της ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης 4/11/2011) που προβλέπει την παραλαβή και λειτουργία των φοιτητικών εστιών καθώς και σύνταξη υπομνήματος προς το υπουργείο με ερωτήματα για ασάφειες και ανεπαρκείς προβλέψεις σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ. Επίσης, σε συνεργασία με καθηγητές της Νομικής σχολής του ΑΠΘ θα εξεταστεί η αξιοποίηση νομικών μέσων προκειμένου να αποτραπεί η εφεδρεία των συναδέλφων. Επίσης, επίκειται συνάντηση εκπροσώπων διοικήσεων πανεπιστημίων που εμπλέκονται στο θέμα, με τον κο Αρβανιτόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αύριο (Τετάρτη) το πρωί.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Απαιτούμε από τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) να διαβεβαιώσουν άμεσα, δημόσια και εγγράφως ότι δεν θα βγει κανένας συνάδελφος σε εφεδρεία . Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του ΑΠΘ να διατυπωθεί και ως δικό τους αίτημα. Το αίτημα θα τεθεί και από την αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας μας (ΟΔΠΤΕ) αύριο (Τετάρτη) το απόγευμα, η οποία έχει επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά όμως εκτιμούμε ότι τίποτα συγκεκριμένο και σαφές δεν προκύπτει από τα παραπάνω που να διασφαλίζει τη θέση των 33 συναδέλφων. Ο σύλλογος έχει τοποθετηθεί και έχει διακηρύξει δημόσια ότι δεν θα δεχθούμε καμιά εφεδρεία. Με κάθε μέσο, ενωμένα, οργανωμένα και αποφασιστικά δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί. Με τον πρώτο που θα απειλείται με εφεδρεία θα ξεσηκωθούμε όλοι και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Επίσης στη σύγκλητο καταψηφίσαμε την πρόταση για εξαίρεση των πανεπιστημίων από την εφεδρεία προτείνοντας η θέση της συγκλήτου να είναι η κατάργηση του νόμου για την εφεδρεία συνολικά. Είναι ομόφωνη πεποίθηση του συλλόγου να μην μπει σε λογική περιπτωσιολογίας και διαχωρισμού των εργαζομένων. Τα κριτήρια των νόμων τους, και της τωρινής κυβέρνησης και της προηγούμενης, το μόνο που εξυπηρετούν είναι να οδηγούν στην απόλυση κάθε φορά τον αριθμό των εργαζομένων που τους βολεύει, κατά συνέπεια δεν μπαίνουμε στη λογική να εξετάσουμε αν ο συνάδελφος που απειλείται είναι ΙΔΑΧ ή μόνιμος, ΠΕ ή ΔΕ ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν για να απολύσουν κόσμο.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Σας καλούμε να είστε σε ετοιμότητα. Την Πέμπτη το πρωί έχουμε εκ νέου συνάντηση με την κα Αντιπρύτανη ώστε να αλληλοενημερωθούμε για τυχόν εξελίξεις που θα προκύψουν. Εάν δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί γενική συνέλευση, για να οργανωθούμε σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντίδρασής μας. Η κινητοποίηση της προηγούμενης βδομάδας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια καλή και πετυχημένη πρόβα για το τι θα επακολουθήσει. Αν χρειαστεί, και δέντρο θα στολίσουμε!
για το ΔΣ

Comments are closed.