7/2016: ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους των Carrefour-Μαρινόπουλος

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους 12.000 ακόμη εργαζόμενους της εταιρείας “Μαρινόπουλος” που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς ο όμιλος κίνησε διαδικασίες πτώχευσης.  Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα:

  • Τις επιχειρήσεις τις κλείνουν όχι οι απεργίες και η ταξική πάλη αλλά ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους, τα αποτελέσματα του οποίου, αν σε συνθήκες ανάπτυξης ισοπέδωναν κυρίως μικρότερες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, σε συνθήκες κρίσης δεν σταματάνε ούτε μπροστά σε μεγαθήρια. 
  • Μόνιμα θύματα και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι, ενώ οι κάθε είδους Μαρινόπουλοι και οι τράπεζες είναι εξασφαλισμένοι χάρη ακριβώς σε αυτό το κράτος.
  • Το είδος της  ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων που ευαγγελίζεται αυτή η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες)  θα έρθει ακριβώς μέσα από κλεισίματα, συγχωνεύσεις (συγκέντρωση του κεφαλαίου), δημιουργία στρατιάς ανέργων και τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.
  • Τεράστιες ευθύνες φέρουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια μασούσαν την τσίχλα της συναίνεσης με την εργοδοσία και στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. 
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο του “Ποντίου Πιλάτου”, αποδεικνύοντας ότι καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τιθασεύσει τη ζούγκλα της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά το ενίσχυσε, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων με την αλλαγή στην πτωχευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα προετοιμάζει νέο χτύπημα στους εργαζόμενους με τον συνδικαλιστικό νόμο και νέα δώρα στους -πιο γιγαντωμένους πια- επιχειρηματικούς ομίλους με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία “Μαρινόπουλος”, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματά τους, να καταβληθεί και το τελευταίο ευρώ από τα δεδουλευμένα τους, να επαναλειτουργήσει άμεσα η επιχείρηση με τους ίδιους εργαζόμενους και με όλα τα κατακτημένα δικαιώματά τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους συμμετέχοντας στις αγωνιστικές δραστηριότητες των εργαζομένων μέχρι τη δικαίωσή τους.
 
Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται.  Εμποδίζουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στην πράξη.
 
Ιούλιος 2016

Comments are closed.