28.4.2017 Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά Προβολή του ντοκιμαντέρ Ludlow

53. Κάλεσμα για εκδήλωση – Επέτειος Πρωτομαγιάς

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το ΔΣ αποφάσισε να τιμήσει τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ  «Ludlow: Οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»,  την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 και ώρα 1.00 μμ στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Μετά την προβολή θα μιλήσουν με αφορμή το ντοκιμαντέρ, η Περσεφόνη Τσαλίκη, καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Μαρία Καβάλα, ιστορικός, και ο Γιάννης Κουρμούλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ & μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων εργατών: αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που μαζί με χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Ludlow, παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή και το δίκιο τους. Η εξέγερση του Ludlow εντάσσεται στους αιματηρούς αγώνες του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα που επέβαλαν τελικά την καθιέρωση του οκταώρου. Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί ως το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ της ενότητας Καταγραφή Μνήμης στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενώ έχει τιμηθεί και με το Βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες».
Συνάδελφοι, Σας καλούμε να συμμετάσχετε όλοι στην εκδήλωση. Τιμάμε τους αλύγιστους που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματά μας, εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από την ιστορία.
• Επίσης Συμμετέχουμε μαζικά στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 (ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ) και στο Άγαλμα του Βενιζέλου (ΠΑΜΕ) στις 10:00.

Comments are closed.