Στάση εργασίας 20.9.2012

Αρ. Πρωτ. 54                                                                                               Θεσσαλονίκη, 19-09-2012

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων και κλιμακώνοντας ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 26/9/12, η Γενική Συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη 20/9/12, από 10 πμ έως 2 μμ και συγκέντρωση μπροστά στο κτήριο Διοίκησης στις 11 πμ, σε συντονισμό με άλλους συλλόγους και σωματεία του πανεπιστημίου.

Στο όνομα της κρίσης και της αντιμετώπισής της η κυβέρνηση προωθεί νέο πακέτο μέτρων με σκοπό να υφαρπάξει από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και παροχές άλλα 12 δις ευρώ. Στο χώρο του πανεπιστημίου αυτό σημαίνει ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφεδρεία για άλλη μια φορά, οι συμβασιούχοι και εργολαβικοί με περικοπές ή και με απολύσεις, οι καθηγητές με μειώσεις μισθών και οι φοιτητές με την εξαφάνιση της όποιας φοιτητικής μέριμνας είχε μείνει αλλά και με δίδακτρα, πληρωμή βιβλίων κλπ. Όλα αυτά συνδυάζονται με τη γενικότερη επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων με φόρους, χαράτσια, ακρίβεια, ανεργία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο νόμος 4009/11 (και ο 4076/12 που τον «βελτιώνει») για τα Πανεπιστήμια που, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Ιδρυμάτων (σχέδιο «Αθηνά»), θα προκαλέσει βαριές συνέπειες στους εργαζόμενους και τους φοιτητές τους. Τούτο, καθώς προωθείται και βαθαίνει η λειτουργία του «δημόσιου» πανεπιστημίου με  ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, γενικεύεται η ανταποδοτική λογική «πλήρωνε για να έχεις», εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες ενώ τα παιδιά μας δεν μπορούν να σπουδάσουν με τους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι δυναμική, μαζική και οργανωμένη. Να απαιτήσουμε: Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθών, όχι στην αξιολόγηση ως πρόσχημα για απολύσεις. Όχι στο τσάκισμα των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα (εργαζόμενοι, φοιτητές, διδάσκοντες) να διεκδικήσει ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν χωρίς καμία επιχειρηματική δράση στους κόλπους της. Να απαιτήσει γενναία χρηματοδότηση για την παιδεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

                                Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

                           Γιάννης Κουρμούλης                         Σάββας Παπαδόπουλος

Comments are closed.