ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη διαθεσιμότητα

Θεσσαλονίκη 13-3-2013                                               Αρ. Πρωτ. 99

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα προκειμένου να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΑΠΘ απορρίφθηκε για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η φάση των αιτήσεων για μετάταξη που κλήθηκαν να συμπληρώσουν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο «πρόγραμμα κινητικότητας» του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το 10% των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ διώχνεται από το πανεπιστήμιο μέσα στις επόμενες μέρες. Η αναλογία διδασκόντων – φοιτητών προς υπαλλήλους που διαμορφώνεται είναι δραματικά μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα. Το ΑΠΘ λοιπόν δέχεται άλλο ένα σοβαρότατο πλήγμα που απειλεί τη λειτουργία του αφού στερείται από έναν τόσο μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων υπαλλήλων ενώ οι συνάδελφοι εξωθούνται σε ένα καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και αβεβαιότητας.

Βασικός υπεύθυνος για όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων και ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αφού λεηλάτησαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας, αφού καρατόμησαν τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, έβαλαν στο στόχαστρο τους και την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση: Με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση με συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και καταργήσεις τμημάτων και βέβαια με μαζικές απολύσεις συναδέλφων. Στόχος τους να μικρύνει το δημόσιο ώστε στο κενό που  θα μείνει να εμφανιστούν στη συνέχεια για να το καλύψουν, με το αζημίωτο πάντα, εργολάβοι και επιχειρηματίες. Και το σχέδιό τους δεν σταματάει εδώ. Ήδη μιλάνε για χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2013, με την παιδεία να είναι ξανά μπροστά στη σειρά.

Ο σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό των συναδέλφων. Οργάνωσε κινητοποιήσεις, προσπάθησε και κατάφερε να βάλει εμπόδια σε διάφορες φάσεις της εφαρμογής του νόμου, συγκρότησε επιτροπή, υποστήριξε έμπρακτα και υλικά τη δικαστική διεκδίκηση. Δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει το διώξιμο των συναδέλφων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει και απολογισμός και αυτοκριτική. Πρώτα από το ΔΣ αλλά και από τον κάθε συνάδελφο – που είτε συμμετείχε είτε πολύ περισσότερο απείχε από αυτό τον αγώνα. Το ίδιο και από τους υπόλοιπους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και από τους υπόλοιπους αδελφούς συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Αυτοκριτική και απολογισμό θα πρέπει να κάνει και η διοίκηση του πανεπιστημίου (πρυτανεία, σύγκλητος, συμβούλιο) ώστε να δοθεί μια απάντηση για το αν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια υπεράσπισης των εργαζομένων. Ώστε την επόμενη φορά (αν και όποτε έρθει) να δείξει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, να αντιδράσει δυναμικά και άμεσα. Να χρησιμοποιήσει το όπλο της αναστολής λειτουργίας, της απειλής παραίτησης, να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων. Να μην περιοριστεί στην ανταλλαγή επιστολών και στην έκδοση ψηφισμάτων και ανακοινώσεων, να μην εφησυχάζει και καθησυχάζει με ψεύτικες υποσχέσεις κυβερνώντων.

Δεν αποχαιρετούμε σήμερα τους συναδέλφους. Η κοινή προσπάθειά μας για να μπλοκαριστεί η εκδίωξή τους δεν τέλειωσε. Πόσο μάλλον που έχουμε δεθεί μαζί τους από τα χρόνια δουλειάς, από κοινές αγωνίες και αγώνες. Δίνουμε ραντεβού στους αγώνες που έρχονται. Τους καλούμε να μετουσιώσουν αυτή την εμπειρία σε πείρα και να γίνουν οι μπροστάρηδες στην οργάνωση των εργαζομένων σε όποιον εργασιακό χώρο κι αν βρίσκονται.

  • Όχι στις απολύσεις των εργαζομένων
  • Όχι στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

                                                                          Από το Δ.Σ.

                                              Του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Α.

Comments are closed.