Αστυνομικές δυνάμεις στο ΑΠΘ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Τη χθεσινή ημέρα γίναμε μάρτυρες γεγονότων, όπου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενοι βρίσκονταν στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια και στα γραφεία τους. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να υπάρξουν τραυματισμοί φοιτητών και εργαζομένων.

Τονίζουμε ξανά ότι δόθηκε εντολή ρίψης χημικών σε κλειστό χώρο εν ώρα μαθημάτων και εργασίας, ενώ αντίστοιχα ακούσαμε το «επιχείρημα» ότι κατά την ώρα των βανδαλισμών που προηγήθηκαν τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου, δόθηκε εντολή ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ γιατί γίνονταν party σε εξωτερικό χώρο και φοβήθηκαν τραυματισμούς… Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Την ίδια ώρα, το κτήριο Διοίκησης κλειδώθηκε και πάλι, κατέβηκαν όλα τα εξωτερικά κιγκλιδώματα και πάλι, όπως συμβαίνει συχνά, παρά τις συστάσεις της Πυροσβεστικής και της Επιθεώρησης Εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτό, καθώς και των εξυπηρετούμενων πολιτών.

Ακολούθως είχαμε παραβίαση από ομάδες «γνωστών-αγνώστων» του κτιρίου και σπάσιμο κάποιων τζαμιών. Πολλές/πολλοί συναδέλφισσες/συνάδελφοι, εύλογο ήταν να φοβηθούν κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένας φύλακας που να καθοδηγεί τον κόσμο για τον τρόπο διαφυγής του και δεν δόθηκε καμία οδηγία, ούτε καν «άδεια» να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από το κτίριο. Αναρωτιόμαστε τι σχέδιο διαφυγής υπάρχει από τη Διοίκηση του ΑΠΘ, ποιος είναι αυτός που θα υλοποιήσει το όλο εγχείρημα από τη στιγμή που κλειδώνονται τα πάντα, πότε σκοπεύει να το κοινοποιήσει στους εργαζόμενους…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες επαναλαμβάνουμε ότι
Απαιτούμε:
• την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το ΑΠΘ
• συντονισμένες ενέργειες ώστε να επανέλθει ήρεμο και ασφαλές εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον στο Campus
• να σταματήσει άμεσα το κλείδωμα στις πόρτες του κτιρίου Διοίκησης
Σε κάθε περίπτωση, προτρέπουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να κατεβαίνουν στο προαύλιο όσο είναι αποκλεισμένο το κτίριο, για την ασφάλειά τους.
Επειδή μαθαίνουμε ότι κάποιοι προϊστάμενοι «δεν αφήνουν» το προσωπικό να βγει εκτός κτιρίου σε ανάλογες καταστάσεις, θεωρούμε ότι στις περιπτώσεις που κλειδώνουν οι πόρτες, πόσο μάλλον όταν κατεβαίνουν και τα εξωτερικά κιγκλιδώματα, η επίκληση και μόνο των εγγράφων της Πυροσβεστικής και της Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία σας έχουμε επισυνάψει, αποτελεί δικαιολογητική βάση ώστε να στοιχειοθετεί την αποχώρησή σας. Διαφορετικά υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την εφαρμογή της νομιμότητας…

Comments are closed.