Για τα δικαιώματα των εργολαβικών

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και υπευθυνότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνδράμει τους εργαζόμενους στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε οτιδήποτε αφορά τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε, ένας μεγάλος όγκος εργαζομένων με τέτοιο καθεστώς (συμβασιούχοι ΕΛΚΕ, Εταιρίας Αξιοποίησης κλπ), εκπροσωπείται από τον Σύλλογό μας.

Με αφορμή διάφορα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος (συγκρότηση σωματείου εργολαβικών, απόλυση του Προέδρου του σωματείου, υποστελέχωση του τεχνικού συνεργείου, απασχόληση σε αλλότρια καθήκοντα των εργολαβικών υπαλλήλων) αλλά και με την προοπτική της υπογραφής νέας σύμβασης εργασίας τον επόμενο μήνα, επανερχόμαστε καλώντας τη Διοίκηση του Ιδρύματος:

  • Να διασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των συναδέλφων εργολαβικών.
  • Να εκτείνει τις ελεγκτικές δυνατότητες που έχει ώστε να επιβάλει στον εργολάβο την αναγνώριση των δικαιωμάτων των συναδέλφων (πολλοί από τους οποίους στις προηγούμενες συμβάσεις εμφανίζονταν άγαμοι και χωρίς προϋπηρεσία, δεν λάμβαναν άδειες και επιδόματα εορτών κλπ).
  • Να πάψει να οχυρώνεται πίσω από την τυπική σχέση εργασίας, ισχυριζόμενη ότι οι εργολαβικοί είναι υπάλληλοι της εταιρίας και δεν αφορά στη διοίκηση του Ιδρύματος η διαχείριση των εργασιακών τους ζητημάτων, να αναγνωρίσει την πραγματικότητα (όπως χωρίς περιστροφές την εξέθεσε ο διευθυντής ανθρωπίνων πόρων της εργολαβικής εταιρίας σε δικαστήριο – ότι το πανεπιστήμιο υπαγορεύει στην εταιρία ποιος προσλαμβάνεται και ποιος απολύεται).
  • Να επιβάλει στην εταιρία την παροχή υπηρεσίας από το σύνολο των αναγραφόμενων στη σύμβαση υπαλλήλων και να μην ανέχεται την υποαπασχόληση ή την απασχόληση των συναδέλφων σε καθήκοντα πέραν των προβλεπόμενων.

Σε μια περίοδο που η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα αλλά και συνδικαλιστικές ελευθερίες έχει ενταθεί, ο ρόλος των σωματείων εργαζομένων γίνεται κρίσιμος για την υπεράσπιση των συναδέλφων. Πέρα από την αγωνιστική διεκδίκηση που είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των σωματείων, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και εξαντλήσετε κάθε προσπάθεια ώστε αυτά που διεκδικούμε να μην υπονομεύονται και αυτά που δικαιούμαστε να μην καταπατούνται.

Comments are closed.