Monthly Archives: Ιούνιος 2024

Ψήφισμα Deloitte

ΨΗΦΙΣΜΑ

Την ίδια ώρα που το ΑΠΘ λειτουργεί χρόνια υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο, με τους εργαζόμενους να σηκώνουν δυσανάλογο φόρτο εργασίας, με σχέσεις εργασίας ολοένα και πιο ελαστικές με κρίσιμες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η φύλαξη κλπ παραδομένες στους εργολάβους, σε κτήρια με σοβαρά προβλήματα στατικότητας και πυρασφάλειας, η Διοίκηση του Ιδρύματος σπεύδει να εφαρμόσει τον αντιδραστικό νόμο πλαισίου 4957/2022 εντείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον φαύλο κύκλο της κρατικής υποχρηματοδότησης και της

εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι Πρυτανικές Αρχές και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης και το “όραμά” τους για το κατ’ όνομα μόνο δημόσιο πανεπιστήμιο, ανέθεσαν  σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων (Deloitte) τη σχετική εργολαβία για τις «υποστηρικτικές μελέτες» του «στρατηγικού σχεδιασμού».  Για την τρίμηνης διάρκειας σύμβαση, ο ΕΛΚΕ ΑΠΘ θα καταβάλει 55.800 ευρώ (45.000 ευρώ + ΦΠΑ 24%). 

Στα πλαίσια του «στρατηγικού» σχεδιασμού επιχειρηματικότητας, αναζητούνται ποικίλοι τρόποι υλοποίησης των προβλέψεων του αντιδραστικού νόμου (π.χ. δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, επαύξηση των βραχύβιων προγραμμάτων σπουδών, υλοποίηση του εσωτερικού Erasmus) καθώς και προτάσεις για την εξεύρεση ίδιων εσόδων στο ΑΠΘ (π.χ. νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, νέα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, νέα προγράμματα διά βίου μάθησης με δίδακτρα, εμπορική εκμετάλλευση των πανεπιστημιακών δασών και του αγροκτήματος, εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών του ΑΠΘ) και κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση του ΑΠΘ με τις επιχειρήσεις.

Υπερασπιζόμενοι το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης απαιτούμε:

  • την κατάργηση της εν λόγω σύμβασης με την εταιρεία συμβούλων
  • στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΠΘ με επιστημονικά κριτήρια και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και έρευνα σε όφελός της
  • αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση επίλυση των εκρηκτικών και επειγόντων προβλημάτων στις υποδομές του ΑΠΘ (πχ αποκατάσταση κτιρίων της ΣΚΤ, αποκατάσταση πανεπιστημιακού δάσους, αναβάθμιση εστιών, αντισεισμική θωράκιση, κ.α.)
  • κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του ΑΠΘ
  • κατάργηση του Νόμου Πλαισίου 4957/22 & του Νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια 5094/24

Ψήφισμα Κάλεσμα σε κινητοποίηση για ΛΑΡΚΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΗ, 8:30ΠΜ

       Η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν καν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργατών της ΛΑΡΚΟ επιχειρεί να ολοκληρώσει με τροπολογία το έγκλημα! Σε μια επίδειξη πραγματικής πολιτικής αλητείας, την Τρίτη έφερε τροπολογία με στόχο να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, κλείνοντας οριστικά το εργοστάσιο και ξεπουλώντας τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, δηλαδή από την μια πετάει στην ανεργία τους εργάτες, ξεσπιτώνει εκατοντάδες οικογένειες, και από την άλλη διαμορφώνει το έδαφος για πιθανό Βιομηχανικό Ατύχημα στην περιοχή.

       Η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως η κυβέρνηση τα βρήκε σκούρα από τον ανυποχώρητο πολύχρονο αγώνα των εργαζόμενων, από την τεράστια αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από το λαό σε όλη τη χώρα.

       Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νέο έγκλημα ενάντια στη ΛΑΡΚΟ. Καλούμε όλα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, όλους τους εργαζόμενους στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Μακεδονίας- Θράκης, την Πέμπτη , 20 Ιούνη, στις 8:30π.μ.!