8/3/2017 Εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη

Διπλή εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογός μας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το πρωί της 8ης Μάρτη: 
     Στην Αίθουσα  Τελετών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα “Γυναίκα και Υγεία”, την οποία προλόγισε η καθηγήτρια Ιατρικής και Αναπληρώτρια Πρύτανη κ. Π. Αργυροπούλου-Πατάκα, με ομιλήτριες την Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, εκλεγμένη στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και την Έλσα Αβραμίδου, μικροβιολόγο. Οι ομιλίες αφορούσαν τις ιδιαίτερες ανάγκες  του γυναικείου οργανισμού για θεραπεία και πρόληψη, την κατάσταση του συστήματος υγείας (στην κρίση αλλά και πριν, στην Ελλάδα, στις ευρωπαϊκές  αλλά και στις υπόλοιπες χώρες), τις ταξικές αιτίες της μη κάλυψης αυτών των αναγκών αλλά και την ανάγκη απάντησης από το συνδικαλιστικό κίνημα τόσο του χώρου της υγείας όσο και γενικά από τον λαό. Στην εισαγωγή που έγινε αρχικά για το γυναικείο ζήτημα από την Αντιπρόεδρο του ΔΣ, Κ. Τσαλακανίδου, έγινε αναδρομή στο ιστορικό της ημέρας, αναφορά στις ανάγκες που δημιουργούν και που μπορούν να καλύψουν  αντικειμενικά η σημερινή ανάπτυξη της παραγωγικότητας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, αναφορά στις  αντιδραστικές (νεο)ναζιατικές θεωρίες για τη θέση της γυναίκας αλλά και στις νέες για το λεγόμενο “κοινωνικό φύλο”. Όλες οι ομιλίες και η συζήτηση που ακολούθησε φώτισαν το γιατί η ισότητα στο νόμο δεν σημαίνει ισοτιμία στη ζωή.  
     Ταυτόχρονα, έξω από την Αίθουσα, στο Ισόγειο του κτιρίου άρχιζε η Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα “Γυναίκα”, που διοργάνωσε ο Σύλλογος και η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου, με έργα που παραχώρησαν 20 φοιτητές/τριες, 3 υποψήφιοι/ες διδάκτορες, 8 διοικητικοί υπάλληλοι (μόνιμοι, ΙΔΑΧ και συμβασιούχοι), 1 ΕΔΙΠ, 7 καθηγητές/τριες του ΑΠΘ, και 3 μαθητές/τριες του Πειραματικού Σχολείου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ με την καθηγήτρια τους, με 135 φωτογραφίες, από τις οποίες επιλέχθηκαν τελικά 56 για να εκτεθούν. Την Επιτροπή της Έκθεσης αποτελούν ο καθ. Φωτογραφίας Γιώργος Κατσάγγελος,  και οι διοικητικοί: Θοδωρής Θεοδωρόπουλος και Απόστολος Χατζητριανταφύλλου. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα. Η Έκθεση θεωρείται από το ΔΣ ιδιαίτερα επιτυχημένη λόγω του ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε και του μεγάλου αριθμού  συμμετοχών μέσα σε μια προθεσμία δύο εβδομάδων, λόγω της καλλιτεχνικής αξίας των έργων που εκτίθενται, αλλά και του αριθμού των μελών του Συλλόγου που εργάστηκαν με μεράκι για την επιτυχία της από την αρχή μέχρι το τελικό στήσιμο.
        Το ΔΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον καθ. Φωτογραφίας Γιώργο Κατσάγγελο, για τις γνώσεις και τη μεγάλη εμπειρία του που μοιράστηκε μαζί μας, τον συνάδελφο Θοδωρή Θεοδωρόπουλο για την αναντικατάστατη συμβολή του στη συγκέντρωση, διαχείριση του μεγάλου όγκου ηλεκτρον. υλικού και στη διοργάνωση γενικά, το πλήθος συναδέλφων που βοήθησε στο τελικό στήσιμο, τις πρυτανικές αρχές για την παραχώρηση των χώρων και την αμέριστη βοήθεια στην ενημέρωση της πανεπ. κοινότητας, καθώς και τους αδελφούς συλλόγους του ΑΠΘ που μετέφεραν το μήνυμά μας,  και τη σ. Φρόσω Σαρίδου για την επιμέλεια της αφίσας  και των αναμνηστικών  (τα οποία μπορούν να παραλαμβάνουν οι συμμετέχοντες από την ίδια -6ος όροφος Κτιρίου Διοίκησης, γραφ. Δ/νσης Διοικ. Προσωπικού).
        Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ τίμησε όπως ειπώθηκε “τις πρωτοπόρες γυναίκες κάθε εποχής, άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες και αφανείς”. Κάλεσε τις/τους εργαζόμενες/ους “με μέτρο τις θυσίες εκείνων να κλείνουν τα αφτιά τους στις σειρήνες της ηττοπάθειας και της προσωπικής λύσης, να εμπνευστούν από την ιστορία του γυναικείου κινήματος, να πάρουν δύναμη από τις υπάρχουσες εστίες αντίστασης, να κρατήσουν τον πήχη των αναγκών τους ψηλά”. Και κυρίως να μετατρέψουν “τη μελαγχολία σε οργή και την οργή σε θέληση και οργανωμένη δράση για την ανάκτηση όλων των απωλειών, για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στον αγώνα για την πραγματική ισοτιμία και την απελευθέρωση από τα φτιασιδωμένα και αφτιασίδωτα διπλά δεσμά που επέβαλλαν τα εκμεταλλευτικά συστήματα της ιστορίας ως σήμερα στις πλάτες τους.”

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  διοργανώνει εκδήλωση
αύριο Τετάρτη 8/3 στις 11:00 το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
με θέμα: Γυναίκα και Υγεία,
και με ομιλήτριες τις: Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ, εκλεγμένη στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, και  Έλσα Αβραμίδου, μικροβιολόγο.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με αναφορά εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στην Έκθεση Φωτογραφίας που οργανώνει ο Σύλλογος στο Ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης, η οποία θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και θα διαρκέσει ως τις 24/3.
Σε όλη τη διάρκεια της αυριανής εκδήλωσης οι συμμετέχοντες στην έκθεση φωτογραφίας θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα αναμνηστικά της συμμετοχής τους,
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνει η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες αλλά και να επισκεφθείτε την έκθεση με τις ενδιαφέρουσες δημιουργίες των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ

Comments are closed.