Κάλεσμα ΔΕΘ 2022

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το ΔΣ συνεδρίασε την Δευτέρα 5/9/2022 και αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση που διοργανώνουν στην πόλη μας τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αφορμή την φετινή ΔΕΘ.

Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας με όλες τις επιβαρύνσεις που έφερε  στον καθένα και την καθεμιά μας βιώνουμε την αγωνία των επόμενων μηνών και την απειλή του δύσκολου χειμώνα.  Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στην πρωτοφανή ακρίβεια των ειδών πρώτης ανάγκης, του ρεύματος και των καυσίμων.  Την ίδια στιγμή ο φόβος του πολέμου και των συνεπειών του, η κρίση, η συνεχιζόμενη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος και τόσα άλλα, μας πιέζουν ασφυκτικά.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με πολλές σοβαρές προκλήσεις.
Έχουν ήδη μπει τουρνικέ για ελεγχόμενη πρόσβαση, τα ΜΑΤ πλέον κατοικοεδρεύουν στο πανεπιστήμιο, η ΟΠΠΙ είναι προ των πυλών και γίνεται σχεδιασμός της έντασης καταστολής με συσκέψεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Δίνονται τεράστια ποσά για την καταστολή, όταν αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες και ανάγκες σε προσωπικό.
Ο νόμος πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι προχωρά στην εφαρμογή του περιορίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών (με περισσότερες από 10.000 θέσεις να μένουν κενές λόγω της ΕΒΕ), επεκτείνοντας και μονιμοποιώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποκόπτοντας τα ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση, ολοκληρώνοντας τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες.
Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις – μετακινήσεις τμημάτων, με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών αλλά και των φοιτητών και φοιτητριών αυτών των τμημάτων.

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τον λαό, την ίδια ώρα που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων εκτοξεύονται.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε, να αγωνιστούμε και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:
•        Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
•        Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
•        Κατάργηση του νέου νόμου πλαισίου για τα Πανεπιστήμια! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στα Πανεπιστήμια! Να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημίου και έντασης της καταστολής!
•        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Μετατροπή των συμβάσεων των  συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου.
•        Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.

Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια για τη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00, στη Θεσσαλονίκη!

Comments are closed.