Καταγγελία αστυνομικών δυνάμεων

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μίας ακόμα σειράς γεγονότων, ως αποτόκων της ΜΟΝΙΜΗΣ πλέον παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων εντός του campus.

Καταγγέλλουμε το επεισόδιο της Παρασκευής, που έλαβε χώρα έξω από τη ΣΘΕ. Αστυνομικός επιχείρησε απρόκλητο έλεγχο των στοιχείων και της τσάντας εκλεγμένου μέλους φοιτητικού συλλόγου που κουβαλούσε πανό. Στο ερώτημα ποιος είναι ο λόγος του ελέγχου και ποιος ο επικεφαλής, η απάντηση ήταν ο προπηλακισμός του φοιτητή (το όργανο της «τάξης» τον έπιασε από τον λαιμό) και δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχει λόγος και επικεφαλής, ότι θέλουμε κάνουμε», ερωτήσεις για τα πολιτικά του φρονήματα, κλπ. Στο χώρο πήγαν αμέσως εκλεγμένοι φοιτητές, καθώς και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας και μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ΑΠΘ, όπου αντιμετώπισαν αντίστοιχα προκλητική συμπεριφορά από τα ΜΑΤ.

Οι παραπάνω συμπεριφορές μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο ατυχείς και αυθόρμητες δεν είναι. Όσο και να μας απωθεί το ίδιο το χέρι που σηκώνεται πότε ενάντια στους απεργούς της Μαλαματίνα, πότε στους φοιτητές που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών τους, πότε σε συνταξιούχους, εργαζόμενους και όποιον οργανωμένα ζητά το δίκιο του, η ευθύνη γι’ αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές ανήκει στην κάθε κυβέρνηση που τις υποθάλπει και σε αυτούς που τους ‘έμπασαν’ ακόμα και στα πανεπιστήμια.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία με την συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ.

Καταγγέλλουμε τις εικόνες με αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώνουν την Πρυτανεία του ΑΠΘ, δημιουργώντας  ιδιαίτερα αρνητικούς συνειρμούς φέρνοντας στο νου εποχές αλήστου μνήμης. 

Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές δεν αποδεχόμαστε, μέσα από αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εδώ και 1 χρόνο εμποδίσαμε στην πράξη την είσοδό της στα ιδρύματα, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή, αντιδρώντας δυναμικά στην ένταση της καταστολής!

Οι προφάσεις της κυβέρνησης περί «πάταξης της εγκληματικότητας» δεν πείθουν κανέναν. Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματα από τις διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων, ποινικοποιώντας τη συλλογική δράση τους, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου-πλαισίου που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση. Τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η καταστολή και η βία πάει χέρι – χέρι με την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και στις σπουδές.

Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ακρίβεια, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να σπουδάσουν εκεί που πέρασαν, με την έλλειψη εστιών και ενοίκια στα ύψη, τα ιδρύματα βιώνουν την υποχρηματοδότηση και τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές (βλ. τα τελευταία αποτελέσματα στο κτήριο διοίκησης, στην κεντρική βιβλιοθήκη κ.α., μετά από μία καταιγίδα), την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και οι χορηγοί της επιλέγουν να δίνουν τεράστια ποσά για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για κάμερες και τουρνικέ!

Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας  να σταθούν ενωμένα και να  δυναμώσουν τον αγώνα για τις σπουδές και την μόρφωση που αξίζουν οι φοιτητές και φοιτήτριες ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής.

 Ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας θα τους χαλάσει τα σχέδια! Συμμετέχουμε στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων σε μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 13/9 στις 19.00 στην πλ. Αγίας Σοφίας, με συμμετοχή όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, για ασφαλή και σύγχρονα πανεπιστήμια, που θα λειτουργούν με επίκεντρο τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας!

Comments are closed.