Καταγγελία αστυνομικής βίας

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
Σχετικά με τα γεγονότα της Παρασκευής
16-9-2022 στο Α.Π.Θ.

Την Παρασκευή το βράδυ σε συναυλία γνωστού καλλιτέχνη (Θανάσης Παπακωνσταντίνου), στο πλαίσιο εκδήλωσης στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου παραβρέθηκαν χιλιάδες κόσμου, είχαμε άλλο ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Η μόνιμα παρούσα πλέον αστυνομική δύναμη που έχει εγκατασταθεί στο campus (σε λίγο θα μιλάμε για Α.Τ. Αριστοτελείου), δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων σε άλλο σημείο και ως απάντηση αποφάσισε να διαλύσει βιαίως μία συναυλία με πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, με ρίψη χημικών, κρότου λάμψης κλπ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στο πλήθος, που δεν ήξερε από πού να φύγει για να γλιτώσει και από θαύμα δεν είχαμε ποδοπατήματα και νεκρούς.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία ακόμα απόδειξη για το που οδηγούνται τα πράγματα στα Πανεπιστήμια, με τις κατευθύνσεις και επιλογές της κυβέρνησης, με την κλιμακούμενη ένταση, την προσπάθεια εγκαθίδρυσης της ΟΠΠΙ, την πρόκληση επεισοδίων που της δίνουν το άλλοθι και τη δικαιολογητική βάση για την αστυνομοκρατία στα Ιδρύματα. Η στιγμή που θα θρηνήσουμε θύματα δεν είναι μακριά…

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η στάση του Πρύτανη, ο οποίος σε όλους τους τόνους μέσα στο τριήμερο (στη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου, στη «γιορτή» στο Αγρόκτημα, αλλά και στη ΔΕΘ το Σάββατο) επαναλάμβανε ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση με το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας εντός του ΑΠΘ, «έτσι λέει ο Νόμος» κλπ. Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η προσέγγιση και η αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα είναι λίαν επικίνδυνη και του το επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση και το ΔΣ στη συνάντηση της Πέμπτης 15/9.

Καταδικάζουμε ταυτόχρονα την άγρια και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με γκλομπ, χημικά, κρότου λάμψης και αύρα, απέναντι σε φοιτητές και φοιτήτριες που διαδήλωναν στα Προπύλαια το Σάββατο 17/9 ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών!

Καλούμε το φοιτητικό κίνημα και τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα να υψώσουμε φραγμό στην επερχόμενη λαίλαπα απαγορεύσεων και καταστολής που στοχεύουν σε όλους μας.

Σας καλούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματά μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Comments are closed.